Delft Op stap met

De Delftse binnenstad

mm
Written by Ester

Delfts KoffiehuysJacqueline is een van onze lezeressen van het eerste uur. Wij hebben haar gevraagd of ze onze lezeressen mee op stap kan nemen door Delft. Haar buurstad en een plek waar ze de laatste maanden een hoop leuke nieuwe hotspots heeft gevonden. Met haar wandelclubje komt zij namelijk regelmatig is Delft terecht voor een kleine rustpauze met versnapering. Ook heeft ze afgelopen jaar de WijnSpijs wandeling in Delft gedaan waar ze bij verschillende leuke restaurantjes is neergestreken die voor haar compleet nieuw waren. Jacqueline vertelt je wat er allemaal te doen is in Delft.

Als je met de auto naar Delft gaat, zijn er 2 parkeergarages waar je altijd wel de auto kwijt kan. De Zuidpoort garage bij de Veste is handig wanneer je naar de bioscoop wilt (die ligt namelijk direct boven de garage) maar ook wanneer jouw doel de Beestemarkt is. Wanneer je aan de andere kant van het centrum moet zijn, bijvoorbeeld bij de Choorstraat, het Bagijnhof of de Markt, kan je perfect parkeren in de Phoenixgarage. Ik ga zelf meestal met de fiets want dan kan ik zelf kiezen waar ik hem stal en scheelt mij dat weer parkeerkosten.

Kerken en pleinen

Delft staat bekent om haar kerken, gebouwen en pleinen. Zo heb je op de Markt maar liefst twee prachtige gebouwen staan. De Nieuwe Kerk met het graf van Willem van Oranje en de grafkelder van de Koninklijke familie en het Delfste Stadhuis. Een prachtig pad waar vanuit door heel veel stelletjes getrouwd wordt. Zeker in de zomer is het heerlijk om op een van de vele terrasjes op de Markt te zitten en te kijken naar het leven om je heen en de ene na de andere bruid die haar huwelijkse geloften aflegt in dit prachtige pand. Hier vind je ook de echt Delftse folklore met souvenirwinkeltjes en delfts-blauw. In de winter prijkt hier overigens een hele grote kerstboom die jaarlijks tijdens lichtjesavond wordt ontstoken. Lichtjesavond maakt onderdeel uit van De Donkere Dagen van Delft. Heel het centrum van Delft is dan in feeststemming met versiering, lichtjes, koortjes, kraampjes en andere leuke evenementen en activiteiten.

Maar ook de Beestenmarkt is een van de favoriete pleinen in Delft. De Beestenmarkt is volgens de lokale Delftenaar het gezelligste plein van Delft, Beestenmarktvol cafés, lunchrooms en restaurants. Het midden van het plein staat het grootste deel van het jaar vol met terrassen van de verschillende uitbaters. Hier vind je studenten, gezinnen met kinderen en zakenlui tijdens hun borrels en lunches bij Belvedére, Vlaanderen, Kobus Kuch, Billy Beer of Spijshuis Van Dis. Hét plein waar alles kan en alles mag!

Ambachten, grachten en restaurants

Delftse ambachtNaast de pleinen staat Delft ook bekend om haar grachten en ambachten. De Oude Delft is de oudste gracht van Delft. Aan deze gracht en straat vind je veel mooie grachtenpanden, meerdere musea en het Stads-Koffyhuis. Hier serveren ze de heerlijkste broodjes en taartpunten. In de zomer kan je plaatsnemen op de terrasboot in de gracht. Vanuit de Oude Delft loop je de brug over bij de Peperstraat en loop je zo de Koornmarkt en Wijnhaven op. Sla daar linksaf richting Wijnhaven en geniet van de aanblik van de verschillende knusse en ambachtelijk aandoende retailers en de kleine terrasjes die je af en toe aan de gracht of tegen de gevel tegenkomt. terras aan de grachtVanuit Wijnhaven kom je bij de Hippolytusbuurt en loop je richting de Oude Kerk. Onderweg zie je al ongelooflijk veel restaurants met allemaal hun eigen keuken, sfeer en gemoedelijkheid. Bijvoorbeeld ’t Postkantoor en de Pijpela. Maar ook Grieks restaurant Olympia en om de hoek Le Vieux Jean en Café de Oude Jan.

MarktAls je nu naar rechts de Choorstraat inslaat vind je weer een kleine knusse winkelstraat én Chocolaterie Leonidas die bekendstaat om haar heerlijke high tea!

Aan het einde van de Choorstraat vind je een gracht aan Vrouwjutterland. Loop je nu naar rechts, zie je langs de gracht verschillende kleine terrasjes en winkeltjes met daarin nog de echte en ouderwetse ambachten. Markt Delft

 

 

 

 

 

Knusse hofjes, hoekjes en straatjes

Deze stadswandeling begint op het Bagijnhof. Café Einstein Dit is een hofje waar je overigens ook een aantal parkeerplaatsen vindt, waar Restaurant Van der Dussen is gevestigd. Een restaurant dat historie en sfeer ademt. Het eten is er overigens ook verrukkelijk. Zeker een aanrader wanneer je de tijd hebt en echt lekker wilt eten! Van het Bagijnhof loop je zo de Oude Delft op en sla je af naar rechts.

Moodz Seven Hills

 

De wekelijkse warenmarkt en bijkomen op de Beestenmarkt

warenmarktHalverwege het plein kun je de Jacob Gerritstraat inlopen. Iedere zaterdag is er een warenmarkt op de Burgwal en Brabantse Turfmarkt die je van daaruit oploopt. Ook vind je hier de echte kaasboer en biologische lunches bij lunchcafé Vrij. Wanneer je vanuit een van deze twee straten naar rechts gaat kom je vanzelf op de Beestenmarkt terecht, voor de lokale Delftenaar het gezelligste plein van Delft, Beestenmarktvol cafés, lunchrooms en restaurants. Het midden van het plein staat het grootste deel van het jaar vol met terrassen van de verschillende uitbaters. Hier vind je studenten, gezinnen met kinderen en zakenlui tijdens hun borrels en lunches bij Belvedére, Vlaanderen, Kobus Kuch, Billy Beer of Spijshuis Van Dis. Hét plein waar alles kan en alles mag!

En let tijdens de wandeling eens goed op… er is nagenoeg geen moment dat je niet een van de twee kerktorens van de Oude Kerk of de Nieuwe Kerk ziet, die trots boven het centrum uitrijzen.

Veel plezier!

    Deel dit bericht