Amsterdam Op stap met

Stadswandeling in Amsterdam – de Amsterdamse Pijp

Albert Cuyp
mm
Written by Ester

Stadswandeling in Amsterdam

Laatst heb ik Stadswandeling De Pijp van het Amsterdams Toerisme & Congres Bureau gelopen. Een stadswandeling in Amsterdam. Het is een flinke wandeling waar je wel even mee bezig bent. Natuurlijk geeft het Toerismebureau zelf een hele secure beschrijving van wat er te zien is, maar mij is ook zeker een aantal leuke dingen opgevallen!

Huis met de kabouters

Huis met de kabouters tijdens stadswandeling in Amsterdam

bron: Wikipedia

We starten op de hoek van de Ceintuurbaan en de Amsteldijk. Hier zie je gelijk al iets interessants: Het huis met de kabouters. Gewoon achter de tramhalte, je zou er niets bijzonders bij vermoeden. En al heeft het huis een zeer mooie gevel, het meest bijzondere zijn wel de kabouters die zich zittend op de dakgoot bevinden.

Langs de Amstel

Ga nu rechtsaf de Amsteldijk op en geniet van het uitzicht op de Amstel en het leven op het water met alle sloepen en rondvaartboten. Je ziet hier ook hele mooie gevelpanden en aan de kade woonarken die beeldbepalend zijn voor het karakter van de dijk.

Halverwege de Amsteldijk kun je naar rechts de Tolstraat in. Daar vind je Diamantslijperij Assche en aan de overkant CinéTol, een culturele werkplek waar de creatieve geesten van de Pijp bij elkaar komen, een podium hebben voor hun creaties en Eetcafé Tolbar.

Als je de Tolstraat uitloopt kom je uit op de Du Jardinstraat en ga je rechtsaf het Van der Helstplein op. Dit is de Oude Pijp. Op het Van der Helstplein is de grens tussen oud en nieuw goed zichtbaar en dat is zeker een momentje van rondkijken waard.

Ontspannen in het park

Sarphatipark tijdens stadswandeling in Amsterdam

Bron: iamamsterdam

Vanaf het Van der Helstplein kom je via de Tweede van der Helststraat bij het Sarphatipark aan je rechterhand. Het park wordt met name gebruikt door de bewoners van De Pijp. Bij mooi weer zoeken veel mensen hier hun ontspanning. In het kleine huisje bij de ingang aan de westkant van het park waar je bent binnengekomen, staat het gemaal dat het water van de meertjes en het watervalletje afvoert naar de Boerenwetering. Het is ook een plek waar bewoners van De Pijp planten, stekken en zaden uit hun tuin of geveltuin kunnen ruilen of weggeven.

Verlaat het park via de noordelijke uitgang en sla linksaf. De straten langs het Sarphatipark heten sinds 1892 ook Sarphatipark. Op de hoek van het park ga je rechtsaf de Eerste van der Helststraat in. Je kruist de Govert Flinckstraat en loopt door tot aan de Albert Cuypmarkt.

Albert Cuyp

Albert Cuyp

Bron: Wikipedia

De markt op de Albert Cuypstraat is de bekendste markt van Nederland en misschien wel de grootste dagmarkt van Europa. Er staan meer dan 260 kramen en de markt is behalve op zondag elke dag geopend van ’s morgens vroeg tot zes uur in de middag. Eigenlijk is een dagje Amsterdam niet compleet zonder een bezoek aan de Albert Cuyp. Op een drukke zaterdag komen hier meer dan 40.000 mensen. De grote keuze aan producten uit binnen- en buitenland is een verklaring voor de populariteit van de markt. Exotische producten zijn hier vaak als eerste te vinden door de aanwezigheid van de vele nationaliteiten in De Pijp. In 2005 vierde de markt haar honderdjarig bestaan waar ook Koningin Beatrix bij aanwezig was.

Vanuit de markt kun je de Eerste Sweelinckstraat op. Rechts staat op de hoek het standbeeld van André Hazes.

Heineken

Je slaat linksaf de Eerste Sweelinckstraat in om daarna meteen weer linksaf de Gerard Doustraat in te gaan. Je wandelt hier de Gerard Doustraat over om rechtsaf de Frederik Bolstraat op te lopen. Je komt nu uit op het Marie Heinekenplein bij de Heinekenbrouwerij. Hier werd het allereerste Heinekenbiertje gebrouwen in 1868. In de zomer is het plein gevuld met terrassen en worden er evenementen georganiseerd.

Hier eindigt de stadswandeling in Amsterdam in de Pijp. Wie nog fut heeft, kan vanaf het plein rechtsaf om gelijk weer links te gaan de Stadhouderskade op. Als je deze een stuk afloopt, kom je vanzelf bij het Rijksmuseum uit, een heuse cultuurbeleving op zich. Wil jij naast deze stadswandeling in Amsterdam meer wandelingen doen in een van de andere plaatsen die wij onder de loep leggen? Je vind ze bij OpstapmetLisa.

Veel plezier!

    Deel dit bericht