Amsterdam Dagje Uit Dagje uit met kinderen Den Haag Dordrecht Lekker actief Limburg Zoetermeer

Skiles in Nederland

skiles in Nederland
mm
Written by Ester

Eind deze maand is het alweer winter. Wij maken ons met z’n allen op voor de feestdagen en kijken al weer uit naar de wintersportvakantie. Want er gaan jaarlijks ongeveer 800.000 Nederlanders op wintersport. De drukste periodes zijn de kerstvakantie en de voorjaarsvakantie. Dit natuurlijk omdat veel van ons gebonden zitten aan schoolgaande kinderen. Hoe leuk is het om lekker met je kinderen te kunnen skiën? Natuurlijk is het dan wel belangrijk dat ze goed leren skiën. Dat kan in een ski klasje in jouw wintersportgebied, maar ook gewoon in ons koude kikkerlandje.

skiles kinderenDat er in Nederland meerdere skibanen zijn is niet onbekend. Maar wist je dat er in heel Nederland maar liefst 78 verschillende locaties zijn waar je kan leren skiën of snowboarden? Er zijn sneeuwbanen zoals Snowworld, maar ook verschillende borstelbanen en rolskibanen. Door het hele land kan je dus terecht voor ski- of snowboard lessen. Voor je kind, maar ook voor jezelf. Maar als er zo veel keuze is, waar kies je dan voor?

Wij geven je hier een aantal tips en natuurlijk laten we je ook weten welke skicentra altijd leuk zijn om te bezoeken!

Leren skiën

Je kan niet vroeg genoeg beginnen met leren skiën. Dat zie je al als je tijdens jouw wintersportvakantie voorbij wordt geskied door een groepje kleine hummeltjes, terwijl jij net weer opkrabbelt van de onbedoelde pirouette die je net op de piste maakte. Die kleintjes volgen braaf de meester of juf en denken niet na over vallen en vinden niets eng. De basis van skiën kan dus niet vroeg genoeg worden gelegd.

skiles kindBelangrijk bij het leren skiën is dat je niet alleen leert wat je moet doen, maar ook zo goed mogelijk de ervaring van een echte berg en echte sneeuw kan voelen. Mijn kinderen hebben hun eerste skimeters gemaakt op de borstelbaan. Daar beginnen ze met een stroeve mat waarbij je techniek hard nodig is om vooruit te komen. De kinderen werden daardoor dus gedwongen de juiste dingen te doen wilden ze een beetje snelheid kunnen maken.

Wel bleek de overgang van de mat naar de echte sneeuw een onverwachte stap. De eerste keer dat ik met mijn zoon in Oostenrijk uit de lift stapte de echte piste op, leek hij wel Bambi op het ijs. Gelukkig duurde het niet lang voordat hij aan de gladde sneeuw was gewend. Zijn geleerde techniek pakte hij supersnel op en hij skiede zijn eigen moeder in no-time voorbij.

Verschillende locatiesborstelbaan Bergschenhoek

Ski- en snowboard les volgen op de borstelbaan kan bijvoorbeeld bij Outdoor Valley Wintersport in Bergschenhoek en bij Skipiste Nieuwegein.

Dit zijn allebei locaties met verschillende skipistes, maar ook een winkeltje en een gezellige horeca gelegenheid waar je voor of na het skiën nog gezellig met elkaar aan de warme chocolademelk en appeltaart kan.

SnowworldIn Nederland zijn er ook verschillende sneeuwhallen. Hierbij hebben de kinderen niet alleen de ervaring van een ‘berg’ om vanaf te skiën, maar wennen de ook gelijk aan het gevoel van skiën op sneeuw. En alle sneeuwbanen in Nederland hebben hun locatie als sfeervolle skiplek ingericht met een apres-ski-achtige inrichting en gezellige restaurants zodat je ook gelijk een hapje kan blijven eten.

hotelkamer SnowworldIn de sneeuw skiën in Nederland kan je bij De Uithof in Den Haag, Snowworld in Zoetermeer, Snowplanet in Velsen, Skidome in Rucphen en Snowworld Landgraaf, waar je zelfs kan blijven slapen in het Snowworld hotel.

(nog) Beter leren skiën

Het is niet alleen voor kinderen belangrijk om te leren skiën, maar ook voor ons. En zelfs als je al jaren skiet, kan je jouw techniek blijven verbeteren. Want hoe beter jouw techniek is, hoe kleiner de kans op blessures of ongelukken en hoe zekerder jij in de bergen op jouw latten staat. Het verbeteren van je techniek kan je niet altijd even goed bij de reguliere skischolen. Deze geven vaak in groepsverband maar tot een beperkt niveau les.

Het is dan beter om privé les te nemen of om les te nemen op een skirolband. Doordat je op een rolband juist niet wordt afgeleid voor hoogte, diepte of sneeuwomstandigheden, kan jij je met jouw instructeur volledig richten op jouw techniek. Je voelt veel beter wat je verkeerd doet en als het goed gaat hoe dat dan hoort te voelen. Ook op de borstelbaan ben je vooral met je techniek aan het werk. Op de mat kom je zonder de juiste techniek namelijk niet vooruit, en wanneer je op de borstelmat bent, heb je de juiste techniek hard nodig om op je benen te blijven staan. Bij borstelbaan Outdoor Valley Wintersport in Bergschenhoek kan je terecht voor privé lessen op jouw eigen niveau. Bij skicentra Roundhill Dordrecht en Skicentrum Heemskerk kan je naast privélessen ook in groepslessen worden ingedeeld met mensen van hetzelfde skiniveau.

kinderfeestje Uithof

Leuke skibanen voor een dagje uit

Wil je van het skiën een leuk uitje maken? Verschillende skibanen in het land organiseren regelmatig zelf leuke activiteiten, maar bieden jou ook activiteiten op maat. Zo kan je bij Snowplanet in Velsen, De Uithof in Den Haag en bij Snowworld Zoetermeer en Landgraaf een leuk kinderfeestje organiseren.

SnowplanetSnowworld en Snowplanet hebben ook verschillende zalen waar jij jouw eigen evenement kan organiseren. Een feestje of zakelijke bijeenkomst bijvoorbeeld. Daarnaast hebben al deze locaties sfeervolle en ruime restaurants, waar je niet alleen een hapje met elkaar kan eten, maar ook kan aanschuiven met grote groepen. Tijdens feestdagen zoals Pasen en Kerst, of met Moederdag en Valentijn worden er regelmatig gezellige brunches of fondueavonden georganiseerd.

klimpark Landgraaf

Bij de Uithof kan je naast skiën ook schaatsen, klimmen, nerfen, karten en lasergamen. Bij Snowworld hebben ze op beide locaties uitgebreide fitnessruimtes en een mooi buitengebied waar je kan sporten, wandelen, hardlopen of fietsen. En in Landgraaf vind je naast de sneeuwhal met hotel ook nog eens een heus klimpark én rodelbaan. Er is dus volop te beleven!

    Deel dit bericht