Sinterklaas in andere Europese landen

Sinterklaas op boot
mm
Written by Sonja

Even los van die hele Pietendiscussie is Sinterklaas al sinds jaar en dag mijn favoriete feestdag. Ik hou van de gezelligheid met elkaar, lekkere hapjes en warme chocolademelk. Onze zoon van acht gelooft sinds kort niet meer en heeft nog nooit zo relax naar het Sinterklaasjournaal gekeken. Natuurlijk kijkt hij enorm uit naar wat er in zijn schoen zit en natuurlijk 5 december. Maar ik kan ook enorm genieten van een gek avondje Sinterklaasdobbelen met vriendinnen. Maar hoe vieren andere landen Sinterklaas eigenlijk?

Even een stukje geschiedenis

SinterklaasOnze eigen Sinterklaas is gebaseerd op de bisschop Nicolaas van Myra, die in de derde eeuw na Christus leefde in Myra. Dat lag in het toenmalige Klein-Azië, maar tegenwoordig kennen wij dit beter als Turkije. Het sinterklaasfeest wordt al jaren gevierd maar Sinterklaas is door de eeuwen heen wel behoorlijk veranderd.

Zo was hij eerst een vervelende boeman die kinderen de stuipen op het lijf joeg. Tegenwoordig is hij een kindervriend. De roe is gelukkig helemaal verdwenen en kinderen gaan nog maar zelden in de zak mee naar Spanje.

Huh, Spanje? Waar komt Spanje toch eigenlijk vandaan? Het antwoord daarop staat waarschijnlijk in het boek “St. Nikolaas en zijn knecht” van Jan Schenkman uit 1850. Schenkman introduceerde daar Spanje als thuisland. En dat hebben we zo maar gelaten.

Sinterklaas in andere Europese landen

Sinterklaas cadeautjesEigenlijk viert niemand Sinterklaas zoals wij dat doen. De Belgen komen nog het dichtst in de buurt en zij vieren Sinterklaas op 6 december. Andere Europese landen vieren Sinterklaas op een andere manier. Want er wordt wel degelijk Sinterklaas gevierd. In deze blog nemen we je mee naar het Sinterklaas van andere Europese landen.

Sinterklaas KrampusSinterklaas in Oostenrijk

Op 6 december viert Oostenrijk Sinterklaas met de komst van Nicolo, beter bekend als Niklaus. Niklaus draagt net als onze Sinterklaas een mijter, heeft  hulpjes en een groot boek. Als kind hoop je maar dat er alleen maar goede dingen in dat grote boek staan, anders krijg je te maken met het slechte hulpje Krampus. Krampus is een duivelachtige figuur die uit de bossen komt en stoute kinderen mee het bos in neemt in een zak. Tegenwoordig is Krampus niet meer welkom in Peuterspeelzalen om trauma’s te voorkomen.

Sinterklaas in Frankrijk

Pere FouettardHet hulpje in Frankrijk is al net zo angstaanjagend als Krampus uit Oostenrijk. Père Fouettard was slager en sneed drie kinderen in stukken en stopte ze in een pekelvat. Gelukkig was daar de Sint en die wekte de kinderen weer tot leven. Père Fouettard (vrij vertaald: Zweepvader), is daarom voor straf gedoemd Sinterklaas te ondersteunen in de zoektocht naar stoute kinderen. Die mag hij dan vervolgens heerlijk bewerken met een zweep. Gelukkig gebeurt dat niet echt… meer…

Sinterklaas in Tsjechië

Sinterklaas CertOok Tjsechië wordt bezocht door de Goedheiligman. Svaty Mikulas, zoals hij hier heet, komt op 5 december bij de kinderen op bezoek met een engel en een duivel. De engel geeft kinderen die braaf zijn geweest mandarijnen, pinda’s en soms snoep.

De duivel, genaamd Cert (de Dood) is een angstaanjagende figuur met een rood gezicht, een lange uitgestoken tong en een paardenbeen. De Engel heeft vleugels en een wit gewaad, Cert is behaard en heeft één paardenbeen , een rood gezicht, een lang uitgestoken tong en twee enge horens. Cert stopt stoute kinderen in zijn zak.

De Sint en de engel daarentegen delen snoep en kleine cadeautjes uit. In Tsjechië wordt de kinderen trouwens niet meer wijsgemaakt dat de Sint al honderden jaren oud is, maar dat hij allang dood is en via een gouden touw neerdaalt op aarde. Grappig genoeg krijt Sint bij ieder huis dat hij bezoekt een lekker borreltje waardoor hij meer en meer gaat zwalken.

Sinterklaas in Zwitserland

Sinterklaas SchmutzliDe Zwitserse tegenhanger van Sinterklaas heet Samichlaus en die komt op 6 december bij de Zwitserse kindertjes langs met zijn griezelige hulpje Schmutzli.  Schmutzli is geheel in het zwart gekleed en lijkt daardoor een beetje op een beul. Ook rijdt hij op een ezel en neemt, hoe origineel, stoute kinderen mee in de zak en geeft ze een roe. Samichlaus geeft geen cadeautjes aan de kinderen, maar wel nootjes, chocola en mandarijntjes. Ook heeft hij een opvoedkundig rolletje: Samichlaus vertelt de kinderen dat ze op de wc moeten poepen en plassen, niet meer uit bed mogen komen en hun speentje moeten inleveren.

Sinterklaas op… Ameland!

Sinterklaas AmelandOnze eigen eilandbewoners hebben een vreemde en griezelige sinterklaastraditie. Vrouwen en kinderen mogen op 5 december vanaf 5 uur niet meer naar buiten. Wie dat wel doet, krijgt te maken met Wegbereiders. Deze in wit geklede mannen jagen de vrouwen en kinderen op door op hoorns te blazen en met knuppels te zwaaien. Als je je ramen open hebt staan dreigen ze die eruit te slaan met hun knuppels. Gezellig hoor. Stiekem werpen deze mannen later hun witte lakens af en worden dan zogenaamde Sunneklazen. Dan hebben ze gekleurde maskers op en kleurrijke papieren mantels om. Ze bezoeken huizen en kroegen en iedereen moet naar ze luisteren, zelfs de burgemeester. Ik geloof dat ik Ameland rond deze tijd maar even oversla.

Geef mij maar een Sinterklaas die na iedere zin “dag hoor” zegt en Pieten die verkeerde letters in de schoen stoppen. Dat is wel zo veilig voor de kinderen… Wat vind jij het leukste aan de Sinterklaas traditie? Laat het ons weten via onderstaand reactieveld. 

    Deel dit bericht