Beauty en Wellness Dagje Uit Dagje uit met kinderen Gelderland Op stap met Uit eten Veluwe

Op stap met Annemieke op de Veluwe

Veluwe uitgelicht
mm
Written by gast blogger

Annemieke profielHoi! Ik ben Annemieke, ik ben getrouwd met Mark en heb twee zoons: Bram van bijna 9 en Tom van 7. Als we er echt even tussenuit willen in Nederland, kiezen we graag voor de Veluwe. Wat kan je allemaal doen in de Veluwe? Nou heel veel! Op de Veluwe vervelen we ons geen moment en ook de kinderen hebben het hier altijd heel erg naar hun zin. Als je een weekend op de Veluwe bent, voelt het alsof je een week bent weggeweest. De Veluwe is elk seizoen prachtig om te bezoeken, of je nu houdt van actief of als je lekker wilt bijkomen.

Het Kröller Müller Museum

Veluwe Kröller MüllerEcht een aanrader voor als het wat minder weer is: het Köller Müller Museum. Hier kan je de op een na grootste collectie Van Gogh verzameling zien. Zo heeft het museum 90 schilderijen en 180 tekeningen in haar bezit. Ook de beeldentuin is een aanrader om te bezoeken. Dit is een van de grootste beeldentuinen van Europa dus ben je er een hele poos zoet. Je mag er zelfs picknicken! Voor kinderen vanaf 4 jaar zijn er leuke speurtochten in de beeldentuin te doen.

Lekker eten in ieder seizoen

Veluwe WilddagenWij zijn dol op lekker eten en laat je dat nou eens heel goed kunnen op de Veluwe!  Het gezellige dorp Vierhouten staat bekend als hét culinaire dorp op de Veluwe. Ieder jaar proberen we naar de opening van het wildseizoen te gaan. Tijdens deze Wilddagen krijg je een proeverij van de lekkerste wildgerechten. Verschillende prima restaurants doen hieraan mee. Ook onze favorieten, Bistro Novice en Hotel Restaurant De Vossenberg, doen ook mee. Er zijn ook lekkere wijntjes en bokbier van het fust. Er is geen betere manier om de herfst te vieren! Toegang is gratis, je betaalt alleen voor de gerechtjes en de drankjes. En het is reuze gezellig! In de zomer is er een vergelijkbaar eetfeest: de Midzomer proeverij. Bij beide feesten is er live-muziek, ezelrijden voor de kinderen en een gezellige streekmarkt. Uit eten kan je trouwens ook heel lekker bij Klavertje Vier.

Fietsen in Nationaal Park de Hoge Veluwe

Veluwe wild zwijnJe kan natuurlijk prima wandelen op de Veluwe en dat doen wij dan ook graag. Vooral Nationaal Park de Hoge Veluwe is prachtig! Maar wist je ook dat je daar heerlijk kan fietsen? Er is namelijk 40 kilometer aan fietspaden! Zo kom je door allerlei verschillende landschappen zoals naaldbossen en stuifzandlandschappen. Je kan zelfs gebruik maken van de gratis witte fietsen die op diverse punten te leen zijn. Er zijn in totaal 1800 leenfietsen die je bij verschillende stallingen kan vinden. Ze staan onder andere op het Marchantplein, het Kröller Müller Museum, Jachthuis Sint Hubertus en bij de verschillende parkingangen (Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen). De fietsen kunnen niet op slot, dus iedereen kan ze meenemen. Er zijn ook witte fietsen voor kinderen, maar wel zonder zijwieltjes. De allerkleinsten kunnen bij papa of mama voor- of achterop. Als je trouwens met jongere kinderen een leuke wandeling wil doen op de Hoge Veluwe dan is het Kabouterpad een leuke tip!

Bessen plukken en bunkers bezoeken

Veluwe BunkerDe Veluwezoom was tijdens de Tweede Wereldoorlog vanwege de hogere ligging een strategische plek voor bunkers. De Diogenes Bunker in Schaarsbergen is de grootste en best bewaarde bunker uit die tijd. Het gebouw diende als commandocentrum voor de Duitse Luftwaffe. Maar ook in de bossen van de Veluwezoom zijn er verschillende bunkers te vinden. Sommige zijn destijds al verwoest en kan je alleen de restanten vinden, maar sommigen zijn goed bewaard gebleven. Rondom de bunkers kan je in de zomer en herfst heerlijke bramen plukken. Dus vergeet je emmertje niet!

Het verscholen dorp

Veluwe Verscholen DorpIn 1943 werd in de Soerelse bossen een geheim dorp speciaal voor onderduikers gesticht. Meer dan tachtig vluchtelingen vonden veiligheid in het Verscholen Dorp. Helaas werd het dorp op 29 oktober 1944 per toeval ontdekt waardoor het kamp vernietigd werd. Een hoop vluchtelingen wist te ontsnappen. Een aantal van hen overleefde het niet. Het Verscholen Dorp werd gebouwd vlakbij huize “Pas Op”. Eerst werden er Joden in de schaftkeet ondergebracht en later werden er negen hutten bijgebouwd. Na de oorlog werd deze bijzondere en spannende plek deels gereconstrueerd zodat het voor het publiek te bezoeken is.  Heel interessant om te bezoeken met wat oudere kinderen.

Leer alles over wild in het Aardhuis

Veluwe hertenHet Aardhuis was vroeger het jachtchalet van de Koninklijke familie. Tegenwoordig is het een informatiecentrum middenin een prachtig wildpark. Het ligt in het gebied van de kroondomein van het Loo. Je kan er leuke rondleidingen krijgen, maar je kan ook lekker zelf gaan wandelen. Ook voor kinderen is het Aardhuis leuk en leerzaam. Ze leren er namelijk alles over spoorzoeken en kunnen zelfs echt wild spotten! Dit is ook echt een van de mooiste plekken om op de Veluwe wild te spotten. Vanaf het Aardhuis kan je ook prachtige fietsroutes fietsen. Hoog Soeren en Radio Kootwijk liggen namelijk vlakbij. LET OP: Het Aardhuispark is gewoon geopend, maar het Aardhuis is tijdelijk gesloten dus houd de website in de gaten!

Uren wandelen over de Veluwezoom

Veluwe - kind doet aanzoek aan moederVoor wie uren wil wandelen in de natuur is de Veluwezoom echt een must visit. Bij Rheden kan je bijvoorbeeld de leuke wandelroute “de Schaapskooi” maken. Deze route is iets meer dan 2 kilometer lang en daarom heel geschikt voor kinderen. En als je geluk hebt kom je de schaapskudde ook nog tegen! Maar je kan ook de 16 kilometer lange Teerose-route lopen. Je vind ook hier een bunker uit de tweede wereldoorlog. Er is daar in de omgeving ook een Britse bommenwerper neergestort en ook daar kan je de sporen nog van zien. Maar ook de natuur is er prachtig en de kans is groot dat je de kudde Schotse Hooglanders tegenkomt!

Bezoek de Hanzesteden

Rondom de Veluwe zijn gezellige Hanzesteden te vinden zoals Harderwijk, Elburg en Doesburg. Hanzesteden zijn steden die aan het water liggen en waar heel vroeger een handelsverbond tussen ontstond. Er zijn 20 Hanzesteden in Nederland maar ook in andere steden van Europa zijn ze te vinden.

Harderwijk

Veluwe HarderwijkHarderwijk staat natuurlijk bekend om het Dolfinarium waar je een heerlijke tijd met de kinderen kan doorbrengen. Maar je kan ook lekker eten in Harderwijk! Er zijn heel veel gezellige terrassen en je kan er van heel luxe tot heel gewoon eten. Zo is er tweesterrenrestaurant ’t Nonnetje, het met een ster bekroonde restaurant de Basiliek of de hippe en altijd geopende strandtent Walhalla.

Elburg

Veluwe PalingrokerijVissersstad Elburg lag heel vroeger aan zee en visserij was daarom inkomstenbron nummer 1. Nog overal zie je deze invloeden terug. Zo is er een palingrokerij, een smederij en een touwslager. Deze ambachten zie je ook terug in de diverse musea die Elburg rijk is. Je kan Elburg natuurlijk niet verlaten zonder er een lekker visje gegeten te hebben!

Doesburg

Veluwe DoesburgDoesburg staat bekend om haar mosterd, dus ga die zeker proeven! Daarnaast is deze middeleeuwse stad vooral heel gezellig en kan je je prima vermaken in de authentieke straatjes. De 15de eeuwse Martinitoren van Doesburg torent overal bovenuit en alles is op loopafstand van elkaar. Doesburg heeft ook een aantal leuke musea om te bezoeken en je kan prima in de omgeving fietsen.

Lekker actief: klimbos Garderen

KlimbosKlimbos Garderen is het hoogste en meest veilige klimbos van Nederland. Je bent namelijk continue gezekerd. Kinderen vanaf 4 jaar kunnen al meedoen, bijvoorbeeld op het Netventure Parcours! Echte avonturiers gaan natuurlijk klimmen in het No Limit Parcours of het Discover Parcours dat op maar liefst 25 meter hoogte ligt! maar er is ook een leuk Fun Parcours en een Slide Parcours. Pret voor iedereen dus!

Prachtige geschiedenis: Paleis ’t Loo

Veluwe - Paleis Het LooPaleis Het Loo is nu tijdelijk even gesloten tot en met 14 december, maar daarna opent het Paleis haar deuren voor het Winter Wonder Paleis. Van 15 december tot en met 6 januari 2019 kan je er zelfs schaatsen! Maar zelfs wanneer het Paleis zelf gesloten is, is het er in de omgeving prima vertoeven. Het park is prachtig om in rond te lopen en de naaste omgeving is heel bosrijk. Paleis Het Loo is een voormalig koninklijk paleis dat tegenwoordig voor het brede publiek geopend is. De achterkleinzoon van Willem van Oranje, Stadhouder Willem III,  kocht in 1684 het middeleeuwse kasteel Het Oude Loo. Hij wilde ernaast een nieuw jachtverblijf bouwen, vanwege al het wild. Na een aantal verbouwingen is het paleis zoals ze nu is. Er worden regelmatig leuke evenementen georganiseerd en ook voor kinderen is er veel te doen!

Lekker relaxen bij de Veluwse Bron

WellnessUiteraard kan de boog niet altijd gespannen zijn en moet er ook voldoende tijd zijn om te ontspannen. En dat kan uitstekend bij de Veluwse Bron. En waar kan je nou beter relaxen dan middenin de natuur? Of je nou kiest voor een lekkere sauna-beleving, een massage, een hammam-behandeling of een zonnebank-sessie: het kan er allemaal. Wedden dat jij je na jouw bezoek aan onze geliefde Veluwe weer als herboren voelt!

Veel plezier op de Veluwe!

Liefs, 

Annemieke

    Deel dit bericht