Amsterdam Breda Den Haag Rotterdam Shoppen Tips voor thuis Utrecht

Hygge in huis: zo maak je de donkere dagen gezellig!

Hygge uitgelicht
mm
Written by Sonja

Hygge vrouw in de regenMensen uit Scandinavische landen zijn het gelukkigst van allemaal. Maar hoe komt dat toch? Zeker niet door het weer! In Denemarken alleen al regent het 179 dagen per jaar en dan heb ik het nog niet eens over de periode van complete duisternis. Toch kunnen wij Nederlanders veel leren van de Denen. Maak je huis Hygge proof en je komt zonder depressie de winter door! Hygge is trouwens geen werkwoord, maar voor het stuk heb ik het hier en daar verbasterd.

Wat is Hygge nou eigenlijk?

HyggeHygge is het Noorse woord voor Welzijn, maar er is eigenlijk niet een letterlijke vertaling voor. Het komt erop neer dat je je knus, warm en veilig voelt. En dat ook nog in een gezellige omgeving. Het draait vooral om het creëren van een bepaalde sfeer en ervaring. Een sfeer waarin je je optimaal kan ontspannen. Snappen jullie het? Zelfs al weten wij niet eens precies hoe we “Hygge” moeten uitspreken, we gaan jullie laten zien hoe je het heel “Hyggelig” in huis kan maken!

Beetje research

Hygge Stapel boekenOm Hygge te kunnen verklaren en te kunnen vertalen naar iets Nederlands, ben ik de boeken ingedoken. Vooral het boek “Hygge, de Deense kunst van het leven” van Meik Wiking was erg vermakelijk, niet alleen door de schrijfstijl, maar ik werd ook helemaal vrolijk van het onderwerp. Als je meer wilt weten over Hygge raad ik je zeker aan dit boek te lezen. In deze blog laten we je zien wat je nodig hebt om je huis Hygge in te richten. En natuurlijk waar je dat alles kan vinden.

Kaarsen, kaarsen en nog eens kaarsen

Hygge kaarsjesAls het eerder donker is, kan je natuurlijk de lampen hoog aanzetten, maar kaarsen zijn veel gezelliger. Meer Hygge dus. Iedere Deen brandt ongeveer 6 kilo (!) kaarsen per jaar! Oostenrijk staat op de tweede plek met 3,16 kilo per jaar. Kan je nagaan wat een verschil. Waar Nederland in deze ranglijst staat, wordt niet eens genoemd. Er moeten dus meer kaarsen gebrand worden! Geen geurkaarsen trouwens, want die worden gezien als kunstmatig, en dat is absoluut niet Hyggelig! Goed nieuws: kaarsen zijn bijna overal te koop (zelfs in de supermarkt) en ze zijn niet zo duur. Ik haal mijn kaarsen graag bij Intratuin. Ik vind die van Riverdale prachtig, maar ja, dat zijn voornamelijk geurkaarsen. Ach, je mag die regel best laten schieten. Intratuin heeft trouwens een geweldige kerstafdeling. Ben je wel eens bij de vestiging Zevenhuizen geweest? Doen!

Hygge bakje popcorn en wollen sokkenNog meer leuke kaarsen koop ik bij Loods 5. Daar ga ik trouwens sowieso graag naartoe voor leuke woonaccessoires. Daar word ik altijd heel blij van en dat beschouw ik als Hygge. Als we dan toch Scandinavisch bezig zijn, bezoek dan zeker Søstrene Grene. Deze sfeervolle winkel heeft onder andere vestigingen in Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Amsterdam en Breda. Je vind er leuke hebbedingen voor in huis en in deze periode ook veel leuke kerstspullen. Ook Northbound is een typische Scandinavische winkel. Zij verkopen ook leuke kaarsenhouders.

Licht is sowieso belangrijk

Hygge LampNiet alleen kaarslicht is Hyggelig, ook lampen en verlichting dragen bij aan een gevoel van comfort en knusheid. Geen TL-buizen hè! Want die zijn dus écht niet Hyggelig. Voor de verlichting geldt: hoe lager de lichttemperatuur (dus het aantal Watt’s) hoe meer Hygge het is. De obsessie voor licht bij de Denen komt door een gebrek aan contact met de natuurlijke omgeving (je ziet gewoon geen steek) in de periode van oktober tot maart. Ikea verkoopt altijd leuke en betaalbare lampen. Bovendien zijn ze uiteraard Scandinavisch. Ook Jysk heeft mooie lampen die jouw huis helemaal Hygge-klaar maken. Jysk is trouwens de Deense tegenhanger van de Zweedse Ikea. Straluma in Barendrecht heeft naast een grote showroom ook een fijne website waar je naar hartenlust vanuit je luie stoel kan shoppen. Zij hebben ook een groot assortiment aan Scandinavische lampen. Ook Northbound verkoopt leuke verlichting van diverse Scandinavische merken. Daarnaast verkopen ze ook kleding en accessoires.

Jouw Hyggekrog

Hygge met een dekentje op de bankWat is nou weer een Hyggekrog? Nou, eigenlijk niets meer dan jouw lievelingsplek in huis. Dat kan een plekje bij de open haard zijn (als je die al hebt) maar het kan ook een brede vensterbank met kussens zijn. Of gewoon een lekker plekje op de bank waar je met je dekentje en je dikke sokken in weg kan kruipen met een fijn boek. Al die dingen zijn ook heel Hyggelig. Echte boeken, dus géén e-reader! Aan een boek moet je kunnen ruiken en daarin moet je kunnen verdwalen. (Heb je al gezien dat we deze keer een boekenpakket als win-actie hebben?). Niets is fijner dan warmte in de donkere dagen voor Kerst. Ook heel Hygge in je Hyggekrog zijn spullen die uit de natuur komen. Dus veel hout en aardewerk. Geen plastic of kunststof.

Aaibaarheidsfactor

Hygge gezellig dekentje choco en boekAls je het echt goed wil “Hyggen” trek je comfortabele, warme, zachte en soms ook foute kleren aan. Zoals van die super dikke en ietwat lompe huissokken. Of een lekkere onesie. Een zacht dekentje mag absoluut niet ontbreken! Wat ook heel Hygge is, is een sjaal om in te wonen. Heerlijk! En die broek waarin je niet gezien wil worden, maar stiekem je lievelingsbroek is, moet natuurlijk ook aan. Maar ook zachte materialen in je interieur horen er helemaal bij. Schapenvachten, dierenvellen, noem maar op. Maar als je hier niet van houdt zijn fijne, grote kussens ook prima. Hygge is lief zijn voor jezelf, dus jezelf verwennen hoort daar zeker bij!

Hygge en eten

Hygge TaartjeAls je denkt dat Hygge en het volgen van een dieet hand in hand gaan, heb je het mis. Hygge is jezelf op alle mogelijke manieren verwennen, dus ook de inwendige mens. Denen zijn dol op taart (zowel het bakken als het eten), snoep, warme chocolade en koffie. Een bekend Deens spreekwoord is “Leef je leven vandaag alsof er morgen geen koffie meer is”. Rauwe wortels en sla zijn niet zo heel Hygge. De Denen nemen dat “lief zijn voor jezelf” wel heel letterlijk en snoepen ook heel veel: 8,2 kilo gaat er per persoon per jaar doorheen, terwijl het Europees gemiddelde op 4,1 kilo zit. Hygge chocolaSlow Food is hip en heel Hyggelig. Hoe langer het duurt voor iets op tafel staat, hoe meer Hygge het is. Maar ook hapjes doen het goed. Wij zijn dol op fijne delicatessenwinkels. Wij zijn fan van Bigoli in Utrecht.

Soms kan je ook lekkere hapjes bestellen. Het maakt immers niet uit wíe er lang in de keuken heeft gestaan, toch? En wijntjes, wijntjes doen het ook goed op het gebied van Hygge.

Samen Hygge is leuker

Hygge koffie met hondHet lijkt nu net alsof je Hygge alleen in je eentje kan doen, maar dat is zeker niet waar! De Denen hebben graag vrienden en familie om hen heen. Belangrijk aan een Hyggelige avond met vrienden en familie is dat gelijkheid een belangrijke rol speelt. Zo draagt iedereen op zo’n avond een onesie of “een-broek-waarin-je-niet-dood-gevonden-wil-worden”. Ook staat er nooit maar 1 persoon in de keuken, maar kookt iedereen mee. Ook bordspellen spelen is heel Hygge. Of organiseer een gezellige filmavond! Heel belangrijk: er mogen onder geen voorwaarde telefoons aan. Geen digiprikkels, alleen het hier en nu.

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik emigreer naar Denemarken! 

    Deel dit bericht