Dagje Uit Den Haag Lekker actief Rotterdam Strand Veluwe Westland Zeeland

Een frisse strandwandeling in de herfst doet wonderen

Herfstwandelen strand vrouw uitgelicht
mm
Written by Sonja

Het is herfst dus hup, warme kleren aan en allemaal naar buiten! Want er is niets fijner dan met rode wangen van de kou thuiskomen. Natuurlijk plof je dan met je dekentje op de bank neer met warme choco. Gewoon, omdat het kan. Wij hebben de mooiste en leukste strandwandelingen in de herfst voor je op een rij gezet. Want wat is er nu lekkerder dan wandelen op het strand?

De stranden van Zuid-Holland

Herfstwandelen strand beetje somber en mooi met duinenVroeger ging ik altijd met mijn ouders uitwaaien op het strand, gewapend met kaplaarzen en een emmertje. Heerlijk vond ik dat! De herfst leent zich prima voor een lange strandwandeling. Je breekt je nek niet meer over de badgasten en je kan genieten van spelende honden en voluit galopperende paarden. Heb je zelf een hond? Dan is het strand helemaal leuk! Vergeet alleen geen handdoek voor je natte hond mee te nemen voor als je weer naar huis gaat! Mijn favoriete strand is dat van Kijkduin bij Den Haag. Ik kan er uren doorbrengen. Als je zin hebt kan je zelfs helemaal tot aan Scheveningen wandelen! Op de boulevards Tios, waar je heerlijk kan nagenieten van je wandeling.

Op Scheveningen is het in de herfst en winter ook goed ver zitten leuke restaurants, zoaltoeven. Wandelen, spelen met de golven, het kan allemaal. Na afloop een filmpje pakken bij Pathé Scheveningen of een gokje wagen in het Casino. Met kinderen is het ook leuk in Scheveningen. Zo kan je gaan Glow Golfen of naar Sea Life. Een bezoek aan de Pier is ook altijd een goed idee. Hier kan je lekker smullen bij leuke foodtruckachtige kiosken. Scheveningen heeft daarnaast twee strandtenten die het gehele jaar geopend zijn: Hart Beach en De Waterreus. Op de boulevard is het ook gezellig met onder andere Crazy Pianos!

Andere leuke stranden in Zuid-Holland

Herfstwandelen strand blije hondNaast Kijkduin en Scheveningen, kan je ook heerlijk wandelen op de stranden van Noordwijk, Hoek van Holland en de Wassenaarse Slag. Het strand van Noordwijk is bijzonder omdat het onderdeel is van een heel groot natuurgebied dat dichtbij grote steden ligt. Heel centraal dus! Naast strand kan je er prima wandelen in de natuur-, duin- en bosgebieden rondom en is daarom een perfecte uitvalsbasis voor een actieve dag uit.

Herfstwandelen strand duingras en zee op achtergrondStrand Hoek van Holland is 250 meter breed en zo’n 3,5 km lang. Hoek van Holland heeft daarmee het breedste strand van Nederland. Het is te verdelen in drie stranden waar het prima vertoeven is onder de rook van Rotterdam. Als kind nam mijn vader ons altijd mee om boten te kijken in Hoek van Holland. Ik heb er zelfs eens een boorplatform voorbij zien komen! Fantastisch vond ik dat. Ook zijn er in de buurt vele bunkers te bezoeken en kan je er fijn wandelen in de duinen.

Tot slot is het strand de Wassenaarse Slag een prachtig mooi gebied. Het strand is 8 km lang en ligt aan duingebied Hollandse Duin vast. Hierover straks meer, want ook in de duinen kan heerlijk gewandeld worden in de herfst.

Westlandse stranden

Herfstwandelen strand paarden bij zonsondergangKleinere stranden zoals dat van Monster, Ter Heijde en ‘s-Gravenzande zijn ook heel fijn. Deze stranden vind je allemaal in het Westland. Strand Molenslag in Monster is een populair strand, maar nog altijd minder druk dan Kijkduin of Scheveningen. Vanaf Strand Molenslag kan je helemaal naar de zandmotor lopen. Dat is echt de moeite waard! Strandopgang Het Schelpenpad en Slag Watertoren van Monster, zijn alleen te voet of met de fiets goed bereikbaar. Daarom zijn deze stranden lekker rustig. Vanaf Slag Watertoren heb je een waanzinnig uitzicht op de zandmotor. De stranden van Ter Heijde (Strandweg en Karel Doormanweg) zijn heerlijk rustig. Ook Slag Beukel in ‘s-Gravenzande is een rustig strand. Het leuke hieraan is dat het op 10 minuten afstand van Manege Noordland zit. Je kan hier een paard huren voor een fijne strandwandeling.

De stranden van Noord Holland

Herfstwandelen strand duinen grasDe stranden van Noord-Holland mogen er ook zijn. Zo kan je, als je flink doorloopt, vanuit Noordwijk helemaal doorlopen tot Zandvoort! Over Zandvoort gesproken, dit populaire strand is in het laagseizoen prima vertoeven. Je kan hier eindeloos lang wandelen. Helemaal naar Noordwijk dus, haha! Van Egmond aan Zee wordt gezegd dat het het mooiste strand van Nederland is. Tijdens eb ontstaan er allemaal ondiepe mini-zeetjes waar je met je kaplaarzen lekker doorheen kan banjeren. Ook de hond vindt het er fantastisch! Na afloop kan je lekker opwarmen met een beker warme choco in het gezellige dorp.

Herfstwandelen strand water en golfjesCastricum aan Zee is ook heerlijk om een lange strandwandeling te maken. De sfeer is er gemoedelijk en er is lekker veel parkeergelegenheid. Heb je het koud gekregen? Ga dan snel opwarmen bij strandtent De Deining. Deze strandtent heb ik zelf regelmatig bezocht en is erg gezellig en knus. Bovendien is De Deining het gehele jaar geopend.

De Zeeuwse stranden

Herfstwandelen strand zeelandAls ik in Zeeland ben kan ik ook enorm genieten van de stranden. De zilte lucht van Zeeland voelt zo schoon dat het wel goed voor je moet zijn. Ik vind zelf het strand van Breskens erg leuk, ook omdat je zo over het water naar het volgende Zeeuwse eiland kan kijken. Na afloop vind ik het heerlijk om bij te komen bij een gezellige strandtent. Loods Tien is het gehele jaar geopend en zeker een aanrader!

Onze gastblogger Michelle heeft laatst de blog Op Stap met Michelle in Zeeland geschreven en daarin is zij ook ingegaan op een aantal mooie stranden in Zeeland. Zo is zij vooral te vinden op Domeinen 2, Standovergang Wilhelminahoeve en Brouwersdam. Wil je hier meer over weten? Klik dan hier!

De duinen in!

Herfstwandelen strand nog meer duinenOok zijn er heel mooie duingebieden in Nederland. Hier wandel je vaak net even iets meer beschut dan in de open vlakte van het strand. Een van de mooiste en meest afwisselende duingebieden vind ik het natuurgebied Hollandse Duin. Met ruim 2000 hectare duingebied enorm uitgestrekt. Onderdeel van dit gebied zijn Meijendel en de Waalsdorpervlakte. Vanuit Meijendel kan je de strandafslag Wassenaarse Slag oplopen. Dit strand is lekker rustig omdat het afgelegen ligt maar met haar 8 km een lekker wandelstrand.

Herfstwandelen strand duinen met bergjesOok de Kennemerduinen zijn de moeite waard om te bezoeken. Ze liggen vlakbij Haarlem en Santpoort-Noord. Het gebied is beschermd en daarom kan je er veel bijzondere flora en fauna vinden. Ook is het landschap enorm gevarieerd! Zo loop je het ene moment in het bos, het volgende moment geniet je van het uitzocht vanaf een enorme zandduin en dan sta je weer uit te waaien op een breed strand. Langs de kust in dit gebied zijn er veel bunkers te vinden. Die vormen tegenwoordig het winter onderkomen voor vleermuizen. In de winter heb je ook kans dat je er een ijsvogeltje ziet! Na afloop van een heerlijke wandeling in dit gebied, kan je lekker bijkomen bij Brasserie DenK van Landgoed Duin en Kruidberg voor een lekkere lunch of een kopje koffie met iets lekkers.

Wel zand maar geen zee?

Herfstwandelen Strand zandvlakte Drents Friese Wold kleinNederland kent ook een aantal stuifzandgebieden. Deze bijzondere gebieden zijn als het ware stranden zonder water. Vaak groeien er dennenbomen en heide. Je vindt ze vooral in het oosten van het land. Veel stuifzandgebieden worden gebruikt als militair oefenterrein, maar gelukkig mogen dagjesmensen er ook van genieten. Kootwijkerzand op de Veluwe is wel het allergrootste stuifzandgebied van Nederland. Je kan er uren ronddwalen en niemand tegenkomen. Herten, zwijnen en dassen zijn dol op de rust van dit stuifzandgebied, dus wie weet wat je tegenkomt!

Herfstwandelen strand zonder water kleinAekingerzand is een prachtig stuifzandgebied bij het Drents Friese Wold. Je vindt dit gebied in de buurt van Appelscha. Je kan er heerlijk wandelen en genieten van de rust en stilte. Het gebied van het Drents Friese Wold is sowieso echt de moeite waard om te bezoeken of om er vakantie te vieren. Je hebt echt het gevoel dat je er helemaal uit bent. Bezoek ook eens de hunebedden, ga lekker fietsen of wandel door de vele bossen. Heerlijk.

Herfstwandelen strand stuifzand heide kleinWandelen kan je ook als de beste bij de Loonse en Drunense Duinen! Dit nationale park is gigantisch groot met haar 4000 hectare en enorm gevarieerd. Zo zijn er uitgestrekte zandvlakten, maar ook bossen en zelfs moerassen! Dit is echt een prachtig gebied in Noord-Brabant. Ben je benieuwd naar wat wij de mooiste natuurgebieden van Nederland vinden? Kijk dan snel in ons eerdere blog over natuurgebieden in Nederland.

Wat is jouw favoriet? Laat het ons weten in onderstaand reactieformulier!

 

 

    Deel dit bericht